PROPERA SESSIÓ // 12-05-2015 // Sessió Voll-Damm 17è Festival de Jazz de Vic
Bird // Clint Eastwood, EUA, 1988
Fitxa tècnica

Producció: Malpaso, Warner Bros
Guió: Joel Oliansky
Música: Lennie Niehaus
Muntatge: Joel Cox
Durada: 161 min
Intèrprets: Forest Whitaker, Diane Venora, Michael Zelniker, Samuel E. Wright, Keith David

No es pot entendre el jazz actual sense el llegat del saxofonista Charlie ‘Bird’ Parker, que va revolucionar aquest llenguatge musical. Una vida marcada per la desgràcia i les addiccions va estroncar la carrera d’un artista genial en plena joventut.

Gran aficionat al jazz, Clint Eastwood va partir de l’obra de Parker com un dels creadors del be-bop, per endinsar-se en el drama vital que era part indestriable del seu talent. Va rescatar de l’oblit un excel·lent guió de Joel Oliansky i el va adaptar amb gran sensibilitat i respecte per la figura del músic, fins al punt de restaurar les gravacions originals del saxo per fer la banda sonora. El relat biogràfic no és lineal, sinó que s’estructura en salts cronològics i un ús magistral de l’el·lipsi narrativa, que subratlla l’esperit de la improvisació jazzística. La interpretació de Forest Whitaker és antològica i cal destacar també la recreació històrica dels anys 40.


Clint Eastwood
San Francisco, 1930. A meitat dels anys 50 arriba a Hollywood i comença a interpretar petits papers. Amb Sergio Leone obté els primers èxits en el gènere de l’espagueti western i, més tard, es converteix en estrella gràcies al personatge de Harry el brut. El 1967 funda la productora Malpaso, amb la qual inicia una extensa i prestigiosa carrera com a director en la qual trobem títols com les oscaritzades Sin perdón (1992) i Million Dollar Baby (2004). Podem ressaltar alguns treballs com El jinete pálido (1985), Un mundo perfecto (1993), o Mystic River (2003) entre altres.

Programada en col·laboració amb la Vic Bang Jazz Cava en motiu del Voll-Damm 17è Festival de Jazz de Vic. < tornar