PROPERA SESSIÓ // 12-02-2012 // Sessió Cicle Hayao Miyazaki
Porco rosso // Hayao Miyazaki, 1992
Fitxa tècnica

Producció: Japan Airlines, Nibariki, Nippon Television Network Corporation (NTV), Studio Ghibli.
Guió: Hayao Miyazaki
Música: Joe Hisaishi
Muntatge: Hayao Miyazaki, Takeshi Seyama
Durada: 94 min.
Intèrprets: AnimaciĂł

Porco Rosso és un pilot d’hidroavions a la Itàlia dels anys 30 que ha estat transformat en porc. Viu en soledat, treballa com a caça-recompenses, els pirates aeris el tenen com a principal enemic i l’estat feixista el veu amb mals ulls. El desafiament d’un pilot nord-americà serà la seva ocasió per a saldar els deutes i, potser, també per trobar l’amor.

Als anys 90 va sorgir a Ghibli, la productora de Hayao Miyazaki, el projecte de fer un curtmetratge per a una lĂ­nia aèria japonesa. Aquest projecte va evolucionar fins al que avui coneixem com Porco rosso: una obra mestra del cinema d’animaciĂł a mig camĂ­ entre el cinema d’aventures, la comèdia i el drama i amb un punt de paròdia dels personatges clĂ ssics creats per Humphrey Bogart. Es tracta d’una pel·lĂ­cula nostĂ lgica i amb moments emotius que potser la converteixen en la mĂ©s adulta de les pel·lĂ­cules de Miyazaki. No obstant això, es tracta d’una gran obra, imprescindible per a compartir en famĂ­lia. 

Hayao Miyazaki
Akebono-cho, Tòquio, 1941. Considerat el gran mestre de l’animació japonesa, va començar treballant en sèries com Lupin III i les mítiques Heidi i Marco. El 1979 va dirigir la seva primera pel·lícula, precisament basada en el personatge Lupin III, i les seves aventures a El castell de Cagliostro. Va fundar l’estudi Ghibli conjuntament amb Isao Takahata. Dins la seva filmografia destaquen títols com Kiki, l’aprenent de bruixa (1989), Porco Rosso (1992), La princesa Mononoke (1997), El viatge de Chihiro (2001), guanyadora de l’Oscar a la millor pel·lícula animada, i Ponyo (2008).


< tornar