PROPERA SESSIÓ // 08-05-2012 // Sessió Voll-Damm 14è Festival de Jazz de Vic
To de re per a mandolina i clarinet // Jordi Turtós, 2011
Fitxa tècnica

Producció: Fàtima Casaldàliga, Mertxe Larumbe, Tomás Corral
Guió: Roger Roca
Música:
Muntatge:
Durada: 51 min
Intèrprets: Roger Mas (narrador), Joan Albert Amargós, Víctor Amman, Carles Benavent, Àngel Casas, Manel Joseph, Gay Mercader, Pau Riba, Jaume Sisa…

El maig del 1973 es va inaugurar a Barcelona la sala Zeleste. És el moment fundacional d’una escena musical que va buscar la seva identitat a partir del creuament del jazz i el rock amb una tradició musical pròpia. El Gato Pérez va batejar-la com a Ona Laietana.

Aquest moviment visqué cinc anys d’esplendor, però fou incapaç d’adaptar-se a la nova realitat. Tot i així, resta el testimoni d’una música moderna i popular, llibertària i mestissa, pròpia i única, que el director Jordi Turtós ha volgut rescatar de l’oblit. El documental fa el retrat d’una escena irrepetible que va reunir els talents més creatius de la Barcelona dels anys 70: Jaume Sisa, Gato Pérez, Música Urbana, l’Orquestra Mirasol, l’Orquestra Plateria, Blay Tritono, Iceberg, Secta Sònica... Hi participen noms claus de l’Ona Laietana i veurem algunes imatges d’arxiu gairebé inèdites. El cantautor Roger Mas, en funcions de narrador, desenterra la història del que va ser el primer moviment underground musical de Barcelona.

Jordi Turtós
Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB l’any 1979, es va especialitzar en periodisme musical. Ha col·laborat amb diversos mitjans de premsa, com el Diari de Barcelona, La Vanguardia, RockdeLux i d’altres. La seva presència a la ràdio també és remarcable: Radio Nacional de España, Ona Catalana, COM Ràdio… Treballa a Televisió de Catalunya des de 1990 en programes musicals. Ha realitzat diversos documentals televisius, entre els quals To de re per a mandolina i clarinet (2011), una producció de TV3 per al programa Sputnik.

Presentació i posterior cinefòrum a càrrec de Roger Roca (guionista) i Àngel Leiro (realitzador)
< tornar