PROPERA SESSIÓ // 23-10-2012 // Sessió Recordant la Marilyn
La tentación vive arriba // Billy Wilder, 1955
Fitxa tècnica

Producció: Charles K. Feldman Group, Twentieth Century Fox.
Guió: Billy Wilder i George Axelrod a partir de l'obra de teatre de George Axelrod
Música: Alfred Newman
Muntatge: Hugh S. Fowler
Durada: 105 min
Intèrprets: Marilyn Monroe, Tom Ewell, Evelyn Keyes, Sonny Tufts, Robert Strauss, Carolyn Jones

És estiu a Nova York i fa una calor insuportable. Richard (Tom Ewell), un típic pare de família americà, s’ha de quedar a la ciutat per treballar, mentre la dona i el fill se’n van de vacances. Al pis de dalt s’hi instal·la una model exuberant (Marilyn Monroe).

Una altra comèdia antològica de Billy Wilder, basada en una obra teatral de George Axelroad, que va col·laborar amb Wilder per escirure un guió farcit d’enginy, escenes picants i diàlegs hilarants. L’erotisme sensual que desprèn Marilyn captiva la càmera, l’espectador i, per descomptat, el protagonista. És una lluita entre la falsa moral i les passions inconfessables d’un mascle adult que s’imagina la llibertat lluny de la seva dona. Excel·lent actuació de Tom Ewell, que ja havia interpretat el paper al teatre. El codi Hays, al servei del puritanisme, va censurar algunes imatges de la Monroe. Sort que l’excitant vol de faldilles va salvar-se per a la posteritat!

Billy Wilder
Va néixer a Sucha (Àustria) el 1906. Inicià la carrera de dret, però va deixar-ho per dedicar-se al periodisme. Es trasllada a Berlín, on fa diferents feines –fins i tot de gigoló– i escriu guions. L’arribada del nazisme el fa exiliar a París i més tard emigra als Estats Units, on aviat aconsegueix una posició destacada a Hollywood com a guionista de directors com Hawks o Lubitsch, entre altres. Debuta a la direcció el 1942 amb El mayor y la menor, a la qual seguirien 22 llargmetratges. Sunset Boulevard (1950), Con faldas y a lo loco (1959), El apartamento (1960) o Primera Plana (1974) són alguns títols destacats d'un autor considerat el pare de la comèdia moderna.

Per completar aquesta sessió i recordar la Marilyn teniu la seva filmografia disponible al Versió Original, la boutique del cinema.
< tornar